Kira Artış Oranı Hesaplama (Konut ve İşyeri)

Kira artış oranı hesaplama programı ile anında ve hızlı şekilde kiranızı hesaplayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken programda yer alan; kira bedeli, kiralanan taşınmazın konut mu işyeri mi olduğunu ve kira artışı yapılacak ayı seçmenizdir. Kira zammı, taşınmaz için yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir kez olmak üzere gerçekleşiyor. Kira artış oranı bir önceki yılın kira tutarına ve son 12 ayın tüketici fiyat endeksi bir diğer adıyla TÜFE'ye göre hesaplanır.

Kira Artışı Nedir?

Kira artışı; bir konutun veya işyerinin belli bir bedel karşılığında, bir süre için sahibi tarafından sözleşme ile başkasına devredilmesinde ödenen kira bedelinin belli aralıklarla arttırılmasıdır. Kiralanan konut veya işyerinin kira bedelinin belirli aralıklarla belirli oranda artırılmasına kira artış oranı denir. Ödenen kira miktarının enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygun olacaktır.

Konut ve işyerlerinde zam yapılırken farklı yasal düzenlemeler vardır. Konutlarda kira artışına yasal bir sınır getirilmişken, işyerlerinde ise kira artışı serbest bırakılmış ve tarafların kendi aralarında yapacağı sözleşmeye göre belirlenmesine izin verilmiştir. 2022 yılında getirilen kanun ile 1 Temmuz 2024'e kadar yenilenecek konut kira sözleşmelerinde artış bir önceki kiranın yüzde 25'ini geçemeyecekti.

Ancak bu süre artık geçtiği için ilgili kanun hükmü artık uygulama alanı bulmayacaktır. 1 Temmuz 2024 itibariyle TÜFE oranında konut kira artışı yapılabilecektir.

Kira Artış Oranı Nasıl Hesaplanır?

Kira artış oranı Devlet tarafından 12 aylık TÜFE ortalaması olarak belirlenmiştir. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında %25 sınırı uygulanıyordu, ancak bu tarihten sonra TÜFE oranında artış yapılabilir. İşyeri kiralarında ise artış oranı her zaman TÜFE oranı olarak uygulanmaktadır.

TEFE TÜFE'ye göre kira zammı şu şekilde hesaplanır:

  • Mevcut Kira Bedeli: 10 bin TL
  • Kira Artışı Yapılacak Ay: Ağustos 2024
  • Artış Oranı: %58,51
  • Kira Artış Tutarı: 5 bin 851 TL
  • Aylık Yeni Kira Tutarı: 15 bin 851 TL

1 Temmuz 2024'den Sonra Kira Artış Oranı

1 Temmuz 2024'den sonra kira artış oranı konutlar için %25 sınırı kaldırılarak TÜFE'ye göre yapılmaya başlandı. İşyeri kira artış oranı değişmeyecek olup yine TÜFE'ye göre hesaplanacaktır. Bazı hallerde kira artış oranı kira sözleşmesinde belirlenmiş olabilir. Taraflar kira sözleşmesini hazırlarken, her ay ya da her yıl uygulanacak zam miktarını kendi aralarında belirlemiş olabilirler.

Bu halde, taraflarca belirlenen kira artış oranının uygulanması gereklidir. 1 Temmuz itibari ile taraflarca belirlenen artış oranı TÜFE oranının üstünde olamaz. TÜFE'nin üstünde olması durumunda TÜFE'ye kadar olan kısım geçerli olmakla birlikte fazla kalan kısmı geçersiz olacaktır. Ev sahibi aksini iddia edemez. Kiracı olarak, TÜFE oranını aşmayacak şekilde zamlı halini ödeyip sözleşmenize devam edebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

%100 Kira Zammı Yapılabilir mi?

Kira zammında üst sınır 12 aylık ortalama enflasyon üzerinden belirlenir. 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yenilenecek olan konut kira sözleşmelerinde bu zam oranı yüzde 25'i aşamıyordu. Bu oranı geçecek şekilde yapılan yeni sözleşmeler geçersiz sayılacaktır. 1 Temmuz 2024 sonrasında ise TÜFE oranı üzerinde artış yapılamaz. Yani %100 kira zammı yapılamaz.

Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracılar, ev sahibinin yasal sınırların üzerinde kira artışı talep etmesi durumunda bu artışı ödemeyi reddedebilir ve yasal sınırlar içerisindeki kira artışını ödeyebilir. Ev sahibinin haksız olarak tahliye talebinde bulunması halinde, kiracılar bu talebe itiraz edebilir ve yasal yollara başvurabilir.

Ev sahibim TÜFE'nin üstünde bir zam yapmak istiyor. Ne yapmalıyım?

Ev sahibiniz TÜFE'nin üstünde kira zammı yapmak istiyorsa, bu yasal değildir. Kanun gereği TÜFE oranının üzerinde kira artışı yapılamaz. Bu durumda kiracı olarak TÜFE oranına göre hesaplanan artış miktarını ödeyebilir ve fazlasını ödemek zorunda değilsiniz. Ev sahibinizle sorunu çözemezseniz, hukuki yardım alabilirsiniz.

Bu hesaplama aracı sadece bilgilendirme amaçlıdır ve yasal tavsiye niteliği taşımamaktadır. Detaylı bilgi ve hukuki danışmanlık için avukatlarımızla iletişime geçebilirsiniz.

Yasal Uyarı

İnternet sitemizde yer alan hesaplama araçları Halas Hukuk ve Danışmanlık tarafından, Avukatlık Kanunu ve Türkiye Barolar Birliği'nin meslek kuralları bağlamında sadece bilgi amaçlı olarak temin edilmektedir. Bu hesaplamalar yaklaşık değerler sunmakta olup, kesin sonuçlar için uzman avukatlarımızla iletişime geçmenizi öneririz.